donderdag 12 september 2024

INSTITUTE FOR THE VERY, VERY NERVOUS

Als je naar de dierenwereld kijkt, zie je dat er in een groep een bepaalde hierarchy heerst waarin de leider de rol heeft de vrede en harmonie in de groep te bewaren. 




Het is heel duidelijk bij gorilla's. De zilverrug is een imposant figuur. Hij eet alleen groente en fruit, gaat niet naar de sportschool. En toch is hij zo gespierd als een bodybuilder. Als je de gorillagroep in de dierentuin observeert, is het opvallend hoe lui de zilverrug is. Gorilla's kunnen niksen als geen ander. Maar zijn er een paar pestjochies die met elkaar gaan vechten of proberen de baby te stelen, dan krijgen ze gelijk te maken met de zilverrug. Afgelopen uit. Een perfect systeem.

Hetzelfde zie je bij een kudde olifanten. Ieder heeft zijn of haar eigen taak. Zodra er gevaar dreigt groeperen de volwassen olifanten zich rondom de kleintjes. En als de baby moe wordt tijdens een wandeling en gaat liggen, zorgen de grote olifanten ervoor dat hij beschermd wordt tegen de zon. Er is een hierarchy die er op gericht is dat de kudde veilig is. En dat er harmonie heerst. Dat zit er in gebakken.




Kijk je naar de mens, dan is het opvallend hoeveel wereldleiders alleen maar bezig zijn met zichzelf, geobsedeerd door territoriumdrift. Het belang van het volk zal ze worst wezen. En hoe meer disharmonie hoe beter. Verdeel en heers.

Zoogdieren kiezen eigenlijk de leider die geschikt is voor de hele groep. En mensen hebben geen enkel probleem om geesteszieke individuen de macht te geven.

Zou je figuren als Hitler, Mussolini, Donald Trump of JD. Vance door de top psychiaters van de wereld laten diagnostiseren dan zou de uitslag zijn: 'Deze individuen mogen nooit maar dan ook nooit een leidinggevende functie krijgen. Hun acties zijn niet gericht op het welzijn van hun onderdanen. Maar altijd ter meerdere glorie van zichzelf. Ze zijn niet in staat tot zelfreflectie en therapie slaat niet aan. Ze leven in een of andere fantasiewereld en zijn blind voor de realiteit. Als je deze mensen hun gang laat gaan, zal dat leiden tot enorme destructie zoals een wereldoorlog.'


                                              Werk aan de winkel voor Nurse Diesel




Vreemd, als je in het onderwijs wilt werken, heb je een bewijs van goed gedrag nodig. Iedere gek kan de politiek in, zonder een psychiatrische evaluatie.

Wij zijn niet in staat een leider te kiezen wiens prioriteit het welzijn en de harmonie in de groep is.

Heel vreemd dat wij die intelligentie, waarmee andere zoogdieren geboren worden, missen. Doen wat goed is voor de hele groep.

Chimpanzees lijken nog het meest op de mens. Vleeseters die graag oorlog voeren. Zou het toch te maken hebben met voeding, de agressie tegen je eigen soort?

Een psychologische test voor iedereen die de politiek in wil, lijkt me geen overbodige luxe. Poetin, dat mannetje in Noord-Korea enzovoorts horen eigenlijk op de gesloten afdeling van de kliniek voor de very, very nervous Maar het loopt los rond en is gek op wapens. Als 4-jarige jongetjes met hun klapperpistool.

maandag 9 september 2024

PANGEA EN MY GENERATION

 



Mijn generatie is, denk ik, de eerste die de luxe kent om over zichzelf en ons wonderbaarlijke leven na te denken. We werden na de oorlog geboren en de welvaart steeg. Ik vind de grootste revolutie de anti-conceptie pil. Mijn ouders, grootouders konden nooit zorgeloos een potje vrijen want de kans dat je zwanger raakte was groot.

Voorheen als er weer een kind werd geboren, betekende dat extra zorgen. Nog meer monden om te voeden. 


Ik ben vrijwillig kinderloos en ik ben heel dankbaar dat ik die keuze had.  Ik neem het moederschap zeer serieus. Het kind komt altijd op de eerste plaats. Onvoorwaardelijke liefde. Ik ben me ook bewust van het wonder van de geboorte. Een nieuw mensje met een uniek persoonlijkheidje. En de enorme verantwoordelijkheid van de ouders. Ik kon nauwelijks voor mezelf zorgen.


Je moet natuurlijk uitkijken dat je kinderen niet zo hoog op een voetstuk zet dat het akelige, verwende, egocentrische producten worden. 

Dat zie ik ook regelmatig. Gezinnen waarin het kind de baas is en de eisen stelt. Als je daar aan toegeeft krijg je een maatschappij vol alpha mannetjes en vrouwtjes.




Ik was eens in een gezelschap met twee alpha mannetjes. Die verdragen elkaar niet. De spanning was om te snijden.

Omdat mijn generatie en alle die daarop volgde konden leven in plaats van overleven, zoals onze voorouders, hebben wij de rust voor zelfreflectie. In plaats dat we tegen elke dag opzien met de gedachte: 'Hoe kan ik in godsnaam mijn kinderen voeden vandaag.', hebben wij het voorrecht eens rustig om ons heen te kijken. 

Tegenwoordig vind ik alles een wonder. Onze planeet, de wereldbevolking. De orde die we proberen te scheppen in de chaos. Zebrapaden en stoplichten.




Ik heb altijd het gevoel gehad dat Groot-Brittannië heel lang geleden aan Nederland vast zat.

En dat is ook zo. De wereld was miljoenen jaren geleden één continent Pangea. Daaruit zijn de huidige continenten ontstaan. Fascinerend.

Soms wordt het me te veel. Het onbegrijpelijke. Wij stervelingen op een bol die draait. Tot nu toe is er nog geen andere planeet gevonden met leven. Het is niet te bevatten.

Als ik nu duizelig word van al mijn onbeantwoorde vragen, denk ik: 'Ik laat het over aan het universum.' We zijn nietige wezens die een behoorlijk zware taak moeten uitoefenen en dan sterven. 




Geen idee wat ik verder moet met mijn leven. Behalve goed zorgen voor Missy en mijzelf, nieuwsgierig en positief blijven. Want negativiteit tast de kwaliteit van je leven aan. 

We doen ons best.


donderdag 5 september 2024

HET ALGORITME

 

                                                                  Vader en zoon


Telkens als ik op YouTube een filmpje Like, komt er een berichtje: 'Wij begrijpen het. U krijgt meer van dit soort content.' Néé! Dat is helemaal niet de bedoeling.

Ik ben geabonneerd op verschillende soorten kanalen maar die worden ondergesneeuwd door filmpjes van gorilla's omdat ik er één geliked had.  

Ik keek naar een van de leden van de Manson Family, Leslie van Houten. Door de jaren heen. Eerst zie je een mooie, welbespraakte jonge vrouw. Dan zeven jaar later bij een 'parole hearing'. Zo zie je het verouderings proces. En tenslotte, als ze gerimpeld is en grijs haar heeft wordt ze vrijgelaten. Geen gevaar meer voor de maatschappij. 

Nu word ik dood gegooid met Manson Family filmpjes. 

Terwijl een mens juist variatie nodig heeft. De robot met monotone stem: 'Ik zie dat u andijvie stamppot lekker vindt. Nu krijgt u elke dag andijvie stamppot.'



Nee, we willen leren, we willen iets anders proeven. Daag me uit. Verras me. Test mijn intelligentie.

Het algoritme is de comfort zône. Als je nooit waagt er uit te komen, ga je dood van verveling. 

Dat is de psychologie waarvan de uitvinders zijn uit gegaan: 'De meeste mensen willen elke dag voorspelbaarheid. Wat de boer niet kent, eet hij niet.'

Of je nu naar de supermarkt gaat of naar de stembus. Of je nu de krant leest of op internet zit. Of je nu naar het nieuws kijkt op tv of naar een rechtszaak. Je wordt in alle gevallen gemanipuleerd. 


Ik dacht dat ik alle reclame uit mijn leven had geweerd, vragen de YouTube kanalen om een donatie. Of wordt het programma onderbroken door een sponsor. Je wordt overal als een kleuter behandeld.

Wil je echt met niets te maken hebben dan zit er niets anders op dan het te houden bij de klassieke literatuur. Die heeft geen dubbele agenda. Of content. Die smeekt niet om een duimpje omhoog.

INSTITUTE FOR THE VERY, VERY NERVOUS

Als je naar de dierenwereld kijkt, zie je dat er in een groep een bepaalde hierarchy heerst waarin de leider de rol heeft de vrede en harmon...