donderdag 12 september 2024

INSTITUTE FOR THE VERY, VERY NERVOUS

Als je naar de dierenwereld kijkt, zie je dat er in een groep een bepaalde hierarchy heerst waarin de leider de rol heeft de vrede en harmonie in de groep te bewaren. 




Het is heel duidelijk bij gorilla's. De zilverrug is een imposant figuur. Hij eet alleen groente en fruit, gaat niet naar de sportschool. En toch is hij zo gespierd als een bodybuilder. Als je de gorillagroep in de dierentuin observeert, is het opvallend hoe lui de zilverrug is. Gorilla's kunnen niksen als geen ander. Maar zijn er een paar pestjochies die met elkaar gaan vechten of proberen de baby te stelen, dan krijgen ze gelijk te maken met de zilverrug. Afgelopen uit. Een perfect systeem.

Hetzelfde zie je bij een kudde olifanten. Ieder heeft zijn of haar eigen taak. Zodra er gevaar dreigt groeperen de volwassen olifanten zich rondom de kleintjes. En als de baby moe wordt tijdens een wandeling en gaat liggen, zorgen de grote olifanten ervoor dat hij beschermd wordt tegen de zon. Er is een hierarchy die er op gericht is dat de kudde veilig is. En dat er harmonie heerst. Dat zit er in gebakken.




Kijk je naar de mens, dan is het opvallend hoeveel wereldleiders alleen maar bezig zijn met zichzelf, geobsedeerd door territoriumdrift. Het belang van het volk zal ze worst wezen. En hoe meer disharmonie hoe beter. Verdeel en heers.

Zoogdieren kiezen eigenlijk de leider die geschikt is voor de hele groep. En mensen hebben geen enkel probleem om geesteszieke individuen de macht te geven.

Zou je figuren als Hitler, Mussolini, Donald Trump of JD. Vance door de top psychiaters van de wereld laten diagnostiseren dan zou de uitslag zijn: 'Deze individuen mogen nooit maar dan ook nooit een leidinggevende functie krijgen. Hun acties zijn niet gericht op het welzijn van hun onderdanen. Maar altijd ter meerdere glorie van zichzelf. Ze zijn niet in staat tot zelfreflectie en therapie slaat niet aan. Ze leven in een of andere fantasiewereld en zijn blind voor de realiteit. Als je deze mensen hun gang laat gaan, zal dat leiden tot enorme destructie zoals een wereldoorlog.'


                                              Werk aan de winkel voor Nurse Diesel




Vreemd, als je in het onderwijs wilt werken, heb je een bewijs van goed gedrag nodig. Iedere gek kan de politiek in, zonder een psychiatrische evaluatie.

Wij zijn niet in staat een leider te kiezen wiens prioriteit het welzijn en de harmonie in de groep is.

Heel vreemd dat wij die intelligentie, waarmee andere zoogdieren geboren worden, missen. Doen wat goed is voor de hele groep.

Chimpanzees lijken nog het meest op de mens. Vleeseters die graag oorlog voeren. Zou het toch te maken hebben met voeding, de agressie tegen je eigen soort?

Een psychologische test voor iedereen die de politiek in wil, lijkt me geen overbodige luxe. Poetin, dat mannetje in Noord-Korea enzovoorts horen eigenlijk op de gesloten afdeling van de kliniek voor de very, very nervous Maar het loopt los rond en is gek op wapens. Als 4-jarige jongetjes met hun klapperpistool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ZET JE EGO UIT

                                                  Henk en Simon, natuurtalenten op het toneel Weet je wat het hele eieren eten is? Niets per...